maanantai 2. huhtikuuta 2012

Langatonta – langatonta 

Kokeilut toimivien nettiyhteyksien aikaansaamiseksi hankalissa maaseutuoloissa ovat edistyneet. Tämän hetkinen toteutus vapaa-ajan asunnossamme saanee kelvata toistaiseksi. Harrastajallahan harvoin mikään on valmista, edes melkein valmiissa maailmassa. Onnistuin löytämään hyvin toimivan laiteyhdistelmän. Nettitikku on Telewell 3G HSPA+. Se on kytketty Telewell'in reitittimeen TW-EA510 v3 ( c ). Aikaisemmin kokeiltuihin laitteisiin verrattuna tällä yhdistelmällä on mahdollista toteuttaa pari uuttakin toimintoa. Voin tekstiviestikomennolla buutata tukiaseman estämättä muiden laitteiden sähkönsaantia. Olen säätänyt tukiaseman lähettämään oman ip-osoitteensa tekstiviestillä. Näiden lisäominaisuuksien käyttöön saamaiseksi piti tukiaseman ohjelmisto päivittää sopivaan versioon, alkuperäinen firmware oli hiukan köyhempi. Tämä nopeasti ja lyhyesti kerrottu vaati aika paljon kaikenlaisten ”pikku juttujen” penkomista. Netti on korvaamaton. 

Laitteiston käynnistyminen ja toiminta on kokeiluissa osoittautunut vakaaksi. Soitettuani kännykällä gsm-pistorasiani numeroon laitteisiin kytkeytyy sähkö. Nettitikku ottaa automaattisesti yhteyden Internetiin ja tukiasema muodostaa lähiverkon. Tietokone ja ip-kamera on liitetty tukiasemaan kaapelilla. Myös paikallinen kodin wlan on käytettävissä. Aikaisemmin olen kuvaillut tietokoneen automaattiseen käynnistymiseen liittyviä asioita.

Käynnistyssoiton jälkeen saan parin minuutin kuluttua kaksi tekstiviestiä. Toinen ilmoittaa virran kytkennästä ja toinen kertoo tukiaseman julkisen ip-osoitteen. Palvelimeni käynnistysskripti on päivittänyt laitteiston julkisen  ip-osoitteen myös palveluun dy.fi, joten voin selaimellakin katsella kameran ottamia kuvia. Etäkäyttöohjelmalla pääsen käyttämään maaseutukonettani. Etäkäytöllä olen tehnyt laitteistolle lisää säätöjä. Samoin olen sillä katsellut kameran live-lähetystä. Porttiohjauksia live-lähetystä varten pystyn etäkäytöllä toki tekemään, mutta kameran kaapeli pitää joskus käydä ihan paikan päällä kytkemässä toiseen porttiin tukiasemassa. 

Entäpä kun nettitikku vaihtaa tukiasseman ip-osoitteen yht'äkkiä, milloin sattuu. Kännykkäni saa siitä tekstiviestillä ilmoituksen. Klikkaamalla HTC-kännykkäni saamaa numeerista ip-osoitetta pääsen siitäkin suoraan katsomaan kännykällä kameran nettisivua ja tallenteita. Etäkäytöllä pääsen yksinkertaisella skriptillä päivittämään ip-osoitteen myös dy.fi palveluun. Huonon mobiilidatayhteyden ja osoitteiden satunnaisen vaihtelun takia mobiilipalvelun tarjoaja ei tosiaankaan saa kiitosta, mutta harrastaja pystyy näin temppuilemalla tietokoneen maaseutukäyttöön. Olen päätynyt siihen johtopäätökseen, että myipä palveluntarjoaja kuinka monta geetä (2G 3G, 4G, LTE) tahansa, syrjäkulman asuja saa tyytyä juuri ja juuri toimiviin palveluihin. Laitteet kyllä toimivat, mutta yhteydet eivät ole tätä päivää. 

Kuitenkin on mielenkiintoista seurata ”talvisään” palaamista jo melkein keväisiin maisemiin. Eilen kaksi henkilöä näkyy käyneen soittamassa ovikelloamme. Uskonnollinen valistus ei välittynyt etänä 120 kilometrin päähän kameran katselijalle.

Onnistuin hankkimaan liikkeestä Verkkokauppa.com lähetin- vastaanotinparin HD-kuvan siirtoon tietokoneelta olohuoneen telkkariin. Laitteisto on nimeltään Asus Wavi. Se ei tarvinnut mitään säätöjä, vaan lähti toimimaan vaivattomasti. Voin katsella langattomasti tablettini videokuvaa telkkarin näytöllä tai vaikkapa naapurihuoneen linux- palvelintani langattomalla näppäimistöllä ja hiirellä ohjaten. Linux- palvelimen etäkäyttö sohvalta telkkariruutua katsellen ei sekään ole kovin hankalaa akrobatiaa. HDMI-liitäntöjen ansiosta myös ääni välittyy. En ole päässyt kokeilemaan monikanavaista äänen siirtoa, koska nuo laitteet puuttuvat meiltä. No musiikkia ymmärtävä saa kuuntelukokemuksensa nuottikuvastakin vaikka melko arkaaista se sentään olisi. Nämä Asus'in laatikot pystyvät välittämään muidenkin HDMI- liitäntäisten medialaitteiden antia. Mukavuuden lisääntyessä kuntoilu vähenee ja painovoiman vaikutus näyttää tehostuvan, henkilövaa'an jousen kuoleentumisesta päätellen.

Tampereella helmikuun alussa 2012
Hannu Haapasaari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti